Wij zijn Sport

 

Het crowdfunding platform voor topsport

Crowdfunding voor sport!
Hoe werkt het?

LOPENDE CAMPAGNES
 

Er is € 663.684 gedoneerd. Hiermee is 72% van de projecten geslaagd.

Deelnemende sporters
 

Lijst van alle sporters

DEELNEMENDE SPORTERS

Lijst van alle sporters

Partners
 

VEEL GESTELDE VRAGEN & ANTWOORDEN

Voor iedereen

Waarom Wij zijn Sport?

Sport is maatschappelijk relevant. Of het nu om sport in brede zin gaat of om topsport, een vitale samenleving vraagt ook om voldoende budget om plannen te realiseren. Dat staat onder druk. Overheden bezuinigen op sport. Sportbonden zien hun sponsorinkomsten dalen. Specifiek in de topsport speelt bovendien de herverdeling van het budget over veel minder topsportprogramma’s (focusbeleid NOC*NSF).

De sportsector zoekt nieuwe impulsen. Wij zijn Sport biedt deze, gebaseerd op twee pijlers:

  1. Gebruik de kracht van de Nederlandse sportconsument
  2. Ontwikkel ondernemerschapsvaardigheden bij de (top)sporter

Het primaire instrument dat Wij zijn Sport hiervoor inzet is technologie en meer specifiek een crowdfunding platform. Zo ontstaat een additionele geldstroom voor de (top)sport. Het geeft talent de kans om waardevolle competenties en een achterban op te bouwen, waar zij zowel tijdens als na hun sportcarrière iets aan hebben. 

Sporters in verschillende disciplines leveren vaak dezelfde hoeveelheid inspanning en toewijding, terwijl er grote verschillen zijn in financiële ondersteuning. Wij zijn Sport wil alle sporters dezelfde mogelijkheden aanreiken om hun sportieve droom te verwezenlijken.

Voor wie is Wij zijn Sport bedoeld?

Wij zijn Sport biedt topsporters en topsportteams een springplank naar succes. Olympisch of Paralympisch, individu of team, talent of topper. Daarnaast biedt dit platform ruimte voor projecten die de sport in Nederland verder brengen. De begeleiding en het platform van Wij zijn Sport bieden elke sporter kansen voor de financiering van hun topsportcarrière. De criteria die de stichting Wij zijn Sport hanteert zijn:

 

1. Is de sporter aangesloten bij een door NOC*NSF erkende bond?

2. Heeft de sporter of het team een door de sportbond en/of NOC*NSF verkregen topsportstatus?

3. Staat het leven van de sporter in het teken van sport? Besteedt hij/zij minimaal 20 uur per week aan de sport?

4. Indien een sporter jonger is dan 15 jaar, behoort hij/zij bij de beste drie van Nederland in leeftijdsklasse?

5. Is de sporter bereid om zelf actief een rol te spelen in de voorbereiding en uitvoering van campagnes?

Daarnaast bieden wij op het platform ruimte voor sportinitiatieven die weliswaar niet direct een topsport profiel hebben maar die wel relevant zijn voor de sport in Nederland. Als de sport in Nederland er beter van wordt dan past het zeker in de formule van dit platform.

Hoe weet ik dat Wij zijn Sport integer en transparant met mijn donatie om gaat en dat het geld daadwerkelijk terecht komt bij de sporter?

Wij zijn Sport heeft de missie, doel en werkwijze voorgelegd aan de Autoriteit Financiele Markten ter toetsing. De derdengeldrekening welke Wij zijn Sport gebruikt is voorzien van een licentie van De Nederlandsche Bank.

 

Governance - Raad van Advies en Raad van Toezicht

 

De Raad van Advies is klankbord voor het bestuur van Wij zijn Sport. Zij fungeren als sparringpartner, inspiratiebron én toetskader voor de strategie en de koers van dit platform voor topsport. Gevraagd en ongevraagd adviseren zij het bestuur en fungeren zij als ambassadeur voor de stichting. De volgende personen hebben zitting in deze RvA:

 

Erik van ’t Hof

Erik is partner bij Maes & Lunau. Hij begeleidt opdrachten voor CEO posities en functies in directieteams. Hij heeft in ruim twintig jaar een brede en internationale HRM carrière opgebouwd bij Air France KLM, Ahold en Pon holdings B.V. Erik was bij Pon ook verantwoordelijk voor het unieke PonFit programma, dat zich al sinds 2006 richt op het verbeteren van de vitaliteit en inzetbaarheid van haar medewerkers. Sport en beweging maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Erik is zelf een fanatiek mountainbiker en volbracht in maart 2015 de Cape Epic in Zuid-Afrika.

 

Suzette Wyers

Suzette Wyers werkte onder meer als eindredacteur bij de publieke omroep en als marketing-, fondsenwerving- en communicatie strateeg bij de universiteit en bij diverse maatschappelijke organisaties. Zij was tot december 2015 directeur van Stichting Metakids, een stichting die zich inzet om fondsen te werven voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Zij vervult tevens een aantal bestuursfuncties bij non-profit organisaties en is ombudsvrouw bij de NOS.

 

 

 

 

Jeroen Straathof

Jeroen Straathof kwam uit op zowel de Winterspelen (1500 meter schaatsen), de Zomerspelen (baanwielrennen) als de Paralympische Spelen (tandem piloot). Hij is bestuurslid van de atletencommissie van NOC*NSF en was daar tot voor kort voorzitter. Hij werkte als adviseur voor BMC en de PO raad en is sinds 1 januari 2014 in dienst van de Atletiekunie.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht controleert en toetst de activiteiten van de stichting Wij zijn Sport op betrouwbaarheid en transparantie. De RvT bestaat uit de volgende twee personen:

 

Ron Hogenboom

Ron Hogenboom is accountant en partner bij Grant Thornton Accountants en Adviseurs. Hij is werkzaam als specialist op het gebied van accounting en (financiële en fiscale) advisering in de MKB/DGA-markt en voor non-profit instellingen.
Ron heeft bestuurservaring bij (sport-)verenigingen en heeft brede belangstelling voor de Nederlandse (top)sport. Zelf speelt hij golf en houdt van voetbal, wielrennen, schaatsen en basketball.

 

Sashil Durve

Sashil Durve is senior manager bij Deloitte Legal te Amsterdam. Zijn specialisatie is arbeidsrecht en daarnaast heeft hij affiniteit met Sport en Recht. Zo volgde hij de Masteropleiding Sport en Recht bij de Johan Cruijff University in Amsterdam. Daarnaast was Sashil Bestuurslid Juridische Zaken bij eredivisie basketball club Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Sashil loopt hard en houdt verder van voetbal, basketball en golf.

 

Wat is Wij zijn Sport?

Wij zijn Sport is een stichting (RSIN: 852997887). De stichting beoogt het stimuleren van ondernemerschap van topsporters, topsporttalenten en topsportteams en levert zo een bijdrage aan het maatshappelijk doel van sport om te inspireren. De stichting beoogt de betrokkenheid tussen topsporters enerzijds en sportliefhebbers anderszijds te vergroten en zo bij te dragen aan een gevoel van trots over de prestaties van Nederlandse topsporters.

De stichting zet crowdfunding als middel in om topsporters in staat te stellen op een professionele en creatieve wijze fondsen te werven.

Voor Fans

Hoe word ik Fan?

Je kunt Fan worden door een account aan te maken. Met een account kun je campagnes van topsporters steunen. Het is ook mogelijk om via Facebook in te loggen. Als je na het inloggen op het oranje icoon met je inlognaam klikt kun je vervolgens je profiel aanpassen en eventueel een foto uploaden.

Hoe werkt het?

Zodra je bent ingelogd kun je een donatie doen voor een campagne. Op de campagnepagina van de topsporter of het team kun je een donatie zonder of met giveback doen

In het vak 'Donatie zonder giveback' vul je het gewenste bedrag in. Daarna klik je op 'Doneer nu!' en verschijnt het betaalscherm.

Als je een giveback wilt dan kies je het gewenste pakket. Na het klikken verschijnt het betaalscherm.

 

Voor de betaling kun je kiezen uit iDEAL of Paypal. Alle donaties komen op een derdengeldenrekening te staan van een betalingspartner met bankvergunning. De financiële transacties verlopen daardoor altijd veilig.

Wat gebeurt er met mijn geld?

Een campagne kent altijd een afgebakende looptijd. Zodra de einddatum is bereikt wordt bekeken of het doelbedrag is bereikt. Als het doelbedrag 100% is bereikt of is overschreden dan wordt het geld overgemaakt naar de topsporter. Als in de campagne tussen de 80% en 100% van het benodigde bedrag is gedoneerd, dan krijgen alle supporters die hebben gedoneerd een aangepast doel gemaild. Indien je hier mee akkoord gaat blijft je donatie staan. Zo niet dan kun je met één simpele handeling je donatie intrekken. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je bijdrage onder te brengen bij een andere campagne, of de bijdrage helemaal in te trekken. Als een campagne minder dan 80% van het doelbedrag haalt binnen de gestelde termijn, dan krijgen alle supporters die hebben gedoneerd hiervan een melding. De campagne is dan niet gelukt. Je kunt vervolgens kiezen om een andere campagne te steunen of je bijdrage teruggestort te krijgen.

Kan ik een donatie terugvorderen?

Dat kan alleen wanneer aan het einde van een campagne blijkt dat minder dan 80% van het doelbedrag is bereikt. Je ontvangt dan een mail van Wij zijn Sport waarin je de keuze krijgt voorgelegd of je het gedoneerde bedrag terug gestort wilt hebben of dat je de donatie wilt overboeken naar een andere, lopende campagne.

Betaal ik transactiekosten?

De transactiekosten bedragen 2% van de donatie. Houd er als supporter rekening mee dat de topsporter alleen de donaties krijgt uitbetaald als de 100% is bereikt. Is dit niet het geval dan ontvang je de donatie retour op je bankrekening, minus 2%.

Zodra de campagne is geslaagd, ontvangt Wij zijn Sport een succesfee voor het platform en de begeleiding (10%). De overige 90% gaat naar de topsporter of het topsportteam. 

Als een campagne vóór de einddatum het doelbedrag bereikt dan blijft de campagne actief. De topsporter communiceert via zijn updates waar hij of zij de extra donaties voor wil gebruiken. Het feit dat een campagne vroegtijdig de 100% bereikt is een teken van ondernemerschap, dat dient in onze ogen te worden beloond.

Welke informatie krijgt de topsporter te zien van mij?

De topsporter krijgt de gegevens te zien die nodig zijn om aan de tegenprestaties te voldoen. In dit overzicht staan je naam en e-mailadres, zodat de topsporter contact op kan nemen.

Hoe weet ik of de topsporters of topsportteams op Wij zijn Sport betrouwbaar zijn?

Wij zijn Sport doet altijd een zorgvuldige intake met topsporters en topsportteams. Indien nodig vindt overleg plaats met de sportbond waar de topsporter of het team onderdeel van zijn. Verder begeleidt Wij zijn Sport de topsporters in hun voorbereiding. 

Hoe word ik op de hoogte gehouden van de campagne?

De topsporter die een campagne voert op Wij zijn Sport heeft op zijn campagnepagina de mogelijkheid om updates te plaatsen op de campagnepagina. Het is dus goed om regelmatig de pagina te bezoeken voor updates. Daarnaast is het goed om de sporter te volgen op Twitter of Facebook.

Hoe kan ik laten zien dat ik de sporter steun?

Als je een sporter hebt gesteund met een donatie dan verschijnt je naam bij de campagne van die sport. Deze wordt vermeld onder het tabblad "Fans". De naam die daar wordt vermeld leidt het systeem af van de gegevens die je hebt ingevuld bij het aanmaken van de login op Wij zijn Sport.

Je kunt de naam zelf wijzigen. Dat doe je door in te loggen op Wij zijn Sport. Rechtsboven op de homepage verschijnt in het oranje blok je naam, ten teken dat je bent ingelogd. Door vervolgens op de linkerkant van dit blok waar je naam in staat te klikken komt je in het scherm waar je je profiel kunt wijzigen. In het veld "Naam" kun je vervolgens de gewenste vermeldingsnaam invullen. Ga naar de Opslaan knop onderaan de profiel pagina en sla de wijziging op.

De naam verschijnt nu op de goede manier in het overzicht Fans bij de betreffende sporter en in de blokken met fan namen op de homepage van Wij zijn Sport.

Hoe kan ik de sporter verder helpen?

Het is natuurlijk fantastisch als je besluit om een giveback te kopen op de campagnepagina van de sporter en hem of haar zo te stimuleren richting het doel. Maar ook op andere manieren kun je meedoen. Als je mensen kent in je omgeving die net als jij hart hebben voor sport breng dan vooral een campagne die jou aanspreekt bij hen onder de aandacht. Gebruik daarbij bijvoorbeeld de deelknoppen op de campagnepagina voor Facebook en Twitter.

 

Je kunt de sporter bovendien aanmoedigen met behulp van een reactie op de campagnepagina. Sporters vinden het super tof om de reacties te lezen van hun fans, laat dus vooral een bericht voor hen achter. Doe dat in de vorm van een aanmoediging, suggestie of vraag. Houdt het daarbij netjes en fatsoenlijk. Wij zijn Sport behoudt zich het recht voor om reacties die nodeloos kwetsend zijn te verwijderen van de site.

Voor sporters en sportteams

Ben je op zoek naar mogelijkheden om je topsportcarrière te kunnen blijven financieren? Heb je plannen voor een project dat bijdraagt aan de sport in Nederland? Ben je bereid om je achterban te vergroten in ruil voor persoonlijke tegenprestaties?

Neem contact op met info@wijzijnsport.nl

Voor partners

Wij zijn Sport is een sociale onderneming. We creëren maatschappelijke waarde met economische activiteiten. Sociale impact gaat boven winstmaximalisatie. De voornaamste activiteit is crowdfunding.

Wij zijn Sport gelooft in ondernemende sporters die proactief hun netwerk activeren en uitbreiden en zo hun droom (mede-) financieren. We bieden hen de tools en de kennis om dit succesvol in te zetten. Zo brengen wij sporters en sportfans direct bij elkaar én brengen we sporters vaardigheden waar zij bij na hun sport in een maatschappelijke carrière verder mee kunnen.

Sinds de oprichting in de zomer van 2013 hebben we 72 sporters succesvol begeleid, goed voor 440.000 euro voor de sport. We willen nu verder groeien. Als we kunnen blijven investeren in productontwikkeling, data analytics en in marketing gaan we in 2016 naar € 1 miljoen, voor de sport. Wij willen samenwerken met bedrijven en organisaties die zich herkennen in ondernemerschap, innovatie en talentontwikkeling. Een samenwerking met Wij zijn Sport biedt bedrijven de mogelijkheid om hun sportieve waarden te activeren richting een grote groep sportliefhebbers in Nederland. Ondernemende sporters zijn de sporters van de toekomst, wij komen graag in contact met bedrijven die zichtbaar en duurzaam aan die ontwikkeling bijdragen.

Kennismaken? We kijken uit naar het gesprek! info@wijzijnsport.nl